Stenhumla (Bombus lapidarius) dag 222

 




I förrgår kväll försökte jag ta kort på humlor som flitigt besöker de första blommorna på vår snöbärsbuske. De är snabba och stannar inte länge på en och samma blomma. Så det gäller att fyra av med mobilen med det fastsatta makroobjektivet. Kom fram till att det var hushumlor (Bombus hypnorum) som besöker busken och den humlan har jag redan bloggat om. 

Men som tur var kom det en annan humla som flög till vitklöverblommorna på gräsmattan. Den humlan är också vanlig, nämligen stenhumla. Stenhumla finns i södra Sverige och längs Norrlandskusten. Arten bildar samhällen och har sitt bo i öppna landskap och bebyggda områden. De födosöker som vanligast en halv kilometers från boet. Men stenhumla är en humla med vissa långdistansare också som söker föda en och en halv kilometer från boet. 

Den här humlan som jag såg är en av många arbetare (ofta 100 - 200 stycken). De är sterila honor, till skillnad från den större drottningen med samma utseende. Hanarna har däremot gul färgteckning på nos, hjässa och krage. De släpper feromoner i speciella mönster ovanför trädtopparna för att locka till sig honor. 

Stenhumlan i Sverige parasiteras av stensnylthumla (Bombus rupestris), där honan liknar honan av stenhumla, men med svarta vingar istället. 

Stenhumla - Jonas Myrenås

Bombus lapidarius - Engelska Wikipedia

Stenhumla - Artfakta



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50