Violettgrå parkmätare (Eulithis testata) vecka 2

 








Var ute förra måndagen och plockade blåbär med dottern i denna lilla skogen i Umedalen. Bland blåbärsrisen satt så den här fjärilen och jag undrade vad det kunde vara för art. Dottern ville något så jag gick till henne och sedan återvände jag till fjärilen. Nu satt den på ett annat ställe och hade fällt ihop vingarna. Den gör verkligen skäl för sitt namn, som synes är den violettgrå när den fällt ihop vingarna. Det kanske blir så vid ett speciellt ljus och när ljuset reflektera den vitpudrade kroppen och vingarna.  

Äggen övervintrar och larven äter under maj och juni av blad av blåbär och andra arter inom odonsläktet (Vaccinium), men också blad av asp, björk (Betula) och vide (Salix). Förpuppning sker mellan sammanspunna blad, sedan flyger fjärilen under juli till september. De är nattaktiva och flyger efter mörkrets inbrott till midnatt. 

Violettgrå parkmätare tillhör familjen mätare och jag har ju tidigare bloggat om rovmätare (Crocallis elinguaria) och beskrivit att larverna ”mäter” sig fram. 

Violettgrå parkmätare - Artfakta

Eulithis testata - Bug guide

Violettgrå parkmätare - NRM


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60