Blek ostronmussling (Pleurotus pulmonarius) vecka 7

 






Hade ingen aning om vad det var för svamp den andra september när jag var i den artrika skogsdungen vid älven. Men det visade sig vara yngre fruktkroppar av mussling, sådan man kan odla hemma. Både ostronmussling (Pleurotus ostreatus) och blek ostronmussling kan man odla i bland annat trästockar. Man kan då borra hål i stocken och plugga in svampmycel. Ostronmussling går att köpa på Ica, men vid namnet ostronskivling. Blev nästan lite sugen på att odla, men det får bli när jag har mer tid. 

Blek ostronmussling ska lukta anis och ha en mild smak. Den är som namnet antyder blek/gråvit. Blek ostronmussling liknar ostronmussling, men den senare är oftast mörkare grå. Blek ostronmussling växer på döda lövträd och då främst björk (Betula), asp (Populus tremula) och bok (Fagus) i södra Sverige. Svampen är vitrötare, det vill säga att den bland annat bryter ner det bruna ligninet i träet. 

Veckans fundering: 

Vad lever vi i för värld? Varför köper vi mat från andra sidan jordklotet, när vi kan ta från naturen och odla hemma. Man kan ju till exempel ta lite mycel från träet där blek ostronmussling växer och och låta  mycelet växa på substrat av trä hemma. Är vi för lata, ointresserade eller har for ont om tid och därför låter marknadens vinstintresse styra oss och naturen? 

Pleurotus pulmonarius - Fungi of Temperate Europe 

Svampsorter och tillagning - Ica

Snabbväxande mycel - Svamphuset

Pleurotus pulmonarius - Engelska Wikipedia





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60