Klorhätta (Mycena leptocephala) vecka 8










Den här oansenliga svampen tog lång tid att artbestämma, det blev en spännande djupdykning i hättornas värld. Det här är en typ av hätta som man med hjälp av lukten kan ringa in arten. Den ska ha lukten av klor, blekmedel eller lustgas. Svårt för mig att avgöra, men lukten var inte så angenäm. Trodde att mina familjemedlemmar skulle klara det bättre, men så var inte fallet. Närliggande arter är annars gräshätta (Mycena aetites) med lukt av rädisa och jodhätta (Mycena filopes) med lukt av jod. Det som stämmer bra med artbestämningen av den här arten, är att samlingen av klorhättor som syns på första bilden, går från unga mörka gråbruna till äldre ljusare askgrå exemplar. Detta stämmer bra med beskrivningen i Wikipedia. Dessutom är foten på unga exemplar (syns på andra bilden) svartblå, för att sedan bli smutsigt gråbruna. 

Jag tog också in och studerade den bit av foten som var nere i marken. Här ser man hur mycelet (ser ut som små ljusa rötter) är fäst vid organiskt material i form av träbitar, barr, löv och döda växtdelar. Klorhätta livnär sig helt enkelt på dött organiskt material och är därför en saprofyt (svampar som livnär sig på levande organismer är istället parasiter). Den här svampen har uppenbarligen en funktion i att frigöra näring till gagn för andra organismer, i det här fallet rödaronia (Aronia arbutifolia). Men såklart också annat som växer på den här platsen. Det ligger mycket träflis under aroniahäcken och jag kom nu på att det måste ju vara för att ge näring till häcken via svampar och andra nedbrytare, däribland klorhätta. 

Veckans fundering:

Undrar hur många mikroorganismer och svampar som hjälper till med nedbrytningen under aroniahäcken? Här finns det säkerligen hur mycket som helst att utforska. Hur mycket vet vi om den här processen, hur många arter är involverade och på vilket sätt?

Fungi of Temperate Europe 

Mycena leptocephala - Engelska Wikipedia 




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60