Fjällig filtlav (Peltigera praetextata) vecka 17

               





Efter de roliga med att kasta snöboll, fortsatte vi uppför och precis när vi kom in i skogen såg jag den här mossbetäckta stocken (26/11). Den såg ut att bestå av en intressant bladlav. Ser nu i efterhand att laven är en stor bål med många lober. Det som tydligt framtänder under bålen är de rotliknande utskotten som håller fast bålen till underlaget. Dessa utskott heter rhiziner och har inte som funktionen att ta upp näring.

Det var ganska lätt se att laven tillhörde släktet filtlavar, men det var svårt att artbestämma den. Fick hjälp i facebookgruppen Mossor och lavar. Men det finns tydliga kännetecken som gör att det är fjällig filtlav och inte filtlav (Peltigera canina). Det första och mest framträdande kännetecknet är de fjällika isidierna på bålens mer centrala delar, vilket syns som ”söndriga kanter” lobkanter (se bilden som är tagen i fält). Det  andra är att bålen inte är riktigt lika grå och tjock som filtlav. 

En spännande grej som jag inte såg i fält, är de rödbruna apothecierna, det vill säga förökningskropparna. Man ser på bilden taget i fält att dessa bildas på uppåtböjda avsmalnande lober. 

Lavar består av en svampkomponent (strukturen) och vanligtvis en algkomponent inuti. Men istället för alger, innehåller fjällig filtlav en art cyanobakterie inom släktet Nostoc. Dessa bakterier är kvävefixerande och kan på så vis förse laven men näring från luften. Cyanobakterierna sväller upp vid fuktig väderlek och ger laven dess mörkgröna färg. 

Veckans fundering:

Men ser flera uppåtböjda lober som har rosa undersida. Är det det apothecier som håller på att bildas, eller har de ramlat av?

Lavar en fältguide 

Mossor och lavar 221206 - Facebook

Nostoc - Engelska Wikipedia


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60