Skogsbjörnmossa (Polytrichum formosum) vecka 19

 





Första mossan jag bloggar om. Denna växt tillhör bladmossorna på 800 arter av alla Sveriges cirka 1060 mossor. De andra 260 arterna är levermossor och har en bål istället för blad. Livscykeln är visst ganska enkel. Sporofyten växer upp ur honorganet på växten efter att spermatozoider från hanorganet befruktat ägget. På bladmossor har sporofyten en mössa som åker av så att sporerna från sporkapseln kan sprida sig. Ur sporerna växer en ny växt upp (gamofyt) med hon- och hanorgan (organen kan också vara på skilda växter). 

Det finns fler björnmossor och alla har barrlika blad. Bladen hos stor björnmossa (polytrichum commune) är smalare och längden på själva växten är längre än hos skogsbjörnmossa. Andra karaktärer som skiljer arterna åt, är att att skogsbjörnmossa är mörkare grön och har fem kanter istället för fyra på sporkapseln. Sen så gillar skogsbjörnmossa stenblock som i den här branten i Järna (26/11). 

Veckans fundering:

Denna division i naturen har också fångat mitt intresse. Tänkte liksom tidigare, att vad kan det vara som är så intressant. Men genom att sätta sig in i den här nya världen igår, har jag fått en inblick vad för olika karaktärer det finns bland de förunderliga och vitt skilda mossorna. Hur ser sporkapslarna ut, är bladen smala, ihoprullade, tunna, hur ser mössorna ut, växer dom på sten, träd och vilken miljö trivs dom i? 

Mossor en fältguide (Tomas Hallingbäck)

Skogsbjörnmossa - Artfakta



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60