Tvåfärgad laxskivling (Laccaria bicolor) vecka 26






Igår kväll kunde jag ringa in den här arten. Fick ovärderlig hjälp av svampkunniga på Facebook. Har ju förut helt felaktigt trott att det var nejlikbrosking (Marasmius oreades), vilket jag nämner i videon. Men den här har ganska tjocka vaxliknande lameller, vilket är typiskt för laxskivlingar (Laccaria sp.). Sen när jag hade ringat in svampen till rätt släkte, var den svår att skilja från laxskivling (Laccaria laccata). Men den hade violetta toner på lamellerna och ska ha det på basen av foten. Dessa är dock lite äldre exemplar, så det kan vara det som gör att det är svårt att se de violetta tonerna på basen (se bilder).  

Men man kommer långt med att veta miljön kring svampen. Jag vet ju att det är sand i marken kring Glädjens gränd (där vi bodde fram till mitten av oktober 2022). När inlandsisen smälte av för cirka tiotusen år sedan bildades det en isfjord med sand på platsen. Tvåfärgad laxskivling växer nämligen i sandiga barrskogar eller planteringar. Där bildar tvåfärgad laxskivling ektomycorrhiza; det vill säga att de lever i symbios med träd. De ger näring till träden och får tillbaka energi i form av kolföreningar (via fotosyntesen). Tvåfärgad laxskivling bildar ektomycorrhiza med gran (Picea abies) och tall (Pinus sylvestris). I Umedalen finns det ju mycket tall och rötterna kan sträcka ut sig 20 meter. Så då måste det var på någon rot från en tall (eller gran) på den intilliggande förskolan, som dom här svamparna lever i symbios med. 

Svampen är inte giftig men ingen matsvamp enligt svampboken Svampar i Sverige.

Veckans fundering:
Det finns många skivlingar och många svampar att lära sig om. Men jag tar det bit för bit och nu har jag dykt in i laxskivlingarnas rike.

Källor:
Fungi of Temperate Europe 
Svampar i Sverige (Mossberg, Karström,), 2013.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60