Stor gräsmossa (Brachythecium rutabulum) vecka 38



















När vi firar påsk hos min mor, är det såklart brukligt att arta sig där också. Den 9:e april såg jag den här mossan på ett fläderträd (Sambucus nigra) i Järna. Den var inte lätt att nyckla, men till slut kom jag till släktet gräsmossor (Brachythecium). Men det släktet är svårt, eftersom arterna liknar varandra väldigt mycket. 

Det som utmärker släktet är att de är pleurokarpa. Det vill säga att kapseln växer ut från sidan av stammen istället för på toppen eller ur en sidogren. Andra kännetecken är att stambladen har en enkel och lång mittnerv och att bladcellerna är långa. Kapslarna är böjda och har ett koniskt lock (locken är borta på de bilder jag har tagit). Stor gräsmossa skiljer sig mot dom andra arterna inom släktet genom att bladens bashörnsceller är begränsade och inte sträcker sig så långt upp och in mot mittnerven. Men framförallt så har stor gräsmossa knottriga kapselskaft vilket de andra arterna inom släktet inte verkar ha (se sista bilden). Den växer i fuktiga miljöer. Fläderträdet växer dock ganska öppet på tomten, men på skuggsidan kan det nog bli fuktigt. Mossan växer iallafall på trädbaser, som i detta fall. Men också på sten, jord och murket trä. 

Veckans fundering: 
Jag tror att fler och fler blir medvetna om hur vi ska förändra oss för att leva hållbart. Traditioner och vanor tar lång tid att ändra. Men sakta sakta växer insikten om att kanske ta cykeln istället för bilen till jobbet 3 kilometer bort, äta mer vegetariskt/veganskt och att energispara. Men vi borde kunna göra mycket mer om vi bara förstod att vi lever i en mycket privilegierad del av världen. 

Källor: 








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ögonfläckig nyckelpiga (Anatis ocellata) vecka 39

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76