Häggspinnmal (Yponomeuta evonymellus) vecka 49

 





I år var det ett massivt utbrott av häggspinnmal över hela Sverige (utom Lapplandsfjällen). Vissa träd blev kalätna och täckta av larvernas spunna nät. På tredje bilden ses larverna äta sig tjocka på häggens blad (7:e juni vid Linders park). Den 10:e juli hade dom bildat kokonger när jag var med barnen på kungsgårdsparkens lekplats (Grisbacka). Trädet och marken var full av väv med kokonger, och förra måndagen (14/7) hade det utvecklats helt otroligt många fjärilar (se film). Aldrig sett något liknande. Jag var helt tagen av detta fenomen. 

I månadsskiftet från augusti till september kläcks äggen som honorna lagt i kakor (50 - 100 ägg) nedanför knoppar. Larverna övervintrar sedan i äggskalen. Häggträden dör inte och det verkar som att häggspinnmalangreppen upphör efter några år, vartefter parasitsteklar ökar i antal. Kring häggarna har jag faktiskt sett steklar och tänkt på att naturen reglerar sig självt. 


Veckans fundering:

I lördags hängde jag med dottern på kalas. Det var ett litet och trevligt kalas. Kom till tals med föräldrarna och en av dom arbetar på en återvinningscentral. Den föräldern berättade om vad som kastas där. Bland annat kan ouppackade trägolv från IKEA kastas (även fast de går att byta tillbaka). Men också en massor av andra fräscha och helt fungerande saker. 

Det är ju helt sjukt resursslöseri utan eftertanke. Som om vi lever i en värld med oändligt av resurser. Vi lever i ett system som tycks vara svårt att ändra på. Hur ska vi ändra på detta? Mer lagar och regler eller lättare att välja rätt (nudging)? 


Källor och vidare läsning:

Artfakta. Häggspinnmal. Hämtat 230724, från https://artfakta.se/artinformation/taxa/yponomeuta-evonymellus-214127/detaljer

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60