Åkervädd (Knautia arvensis) vecka 53






I fredags fortsatte vi på våran cykelorientering. Vid Lundabron på Bölesholmaran fanns det den här åkervädden med besök av en sliten och trött humla. Nu är många bin och humlor, men även andra insekter, slitna och har gjort sitt. Känns lite sorgligt. Arbetarbina arbetar ihjäl sig under några få månader. De samlar outtröttligt in pollen och nektar till sitt samhälle under sommaren. Outtröttliga blir dom tyvärr inte till sist. Åkervädden är däremot flerårig vars bladrosett (bladen närmast marken) övervintrar. Förr om våren, tillagades dessa blad som kål. Åkervädd växer på mager och sandig jord. Vanlig söderut, men finns också längs Norrlandskusten. 

Veckans fundering:

Vi människor är en och samma art. Det konstiga är att vi kan se andra homo sapiens som främmande och att vi helt inte förstår oss på ”folk”. Identitet och grupptillhörighet verkar var oerhört viktigt för oss. Jag känner att jag tillhör gruppen sport och idrott, men också de som gillar miljö och natur. De är ju ganska oförenliga grupper och utövandet av dem gör jag oftast inte samtidigt. Jag springer till exempel inte intervaller och kollar krumhornskinnbaggar och plockar jättebalsamin under intervallvilorna. 

En grupp verkar värdesätta vissa saker högre och andra mindre. Sport och idrott värdesätter prestationer högt och då är jättebalsamin inte så relevant. Miljö och natur värdesätter biologisk mångfald högt och då uppskattas inte en hord av trail-människor rusande genom en äng. Så helt ärligt känner jag mig rätt kluven ibland. Att identifiera sig med olika grupper är ju egentligen en konstruktion av vårat psyke. Varför har det blivit så? 

Källor:

Artfakta. Åkervädd. https://artfakta.se/artinformation/taxa/knautia-arvensis-222025/detaljer

Naturskyddsföreningen. Varför dör bina? https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/varfor-dor-bina/

Runeberg. Åkervädd. http://runeberg.org/nordflor/51.html

Luonttoportii. Åkervädd. https://luontoportti.com/sv/t/1076/akervadd

Thornberg, R. Det sociala livet i skolan. Socialpsykologi för lärare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60