Större nässelmott (Patania ruralis) vecka 54

 





I onsdags tog jag bort det sista av jättebalsaminen i gläntan i skogen. Där såg jag den här till synes genomskinliga fjärilen sitta under ett hallonblad. Större nässelmott heter pärlemormott på engelska (mother of pearl moth), vilket jag kan förstå när jag såg hur den skimrade. Den trivs i den här gläntan eftersom det finns en massa nässlor här för dess larver att äta av. 

Ett fascinerande fenomen som larven till större nässelmott ger upphov till är att den på 60 millisekunder kan rulla ihop sig och sedan rulla baklänges med en fart av 40 cm/sekund. Detta har har forskare som utvecklar robotar tagit nytta av. Men de förstår fortfarande inte hur larven kan ha så snabb reaktionstid. 

Veckans fundering:

Det finns många innovationer vi människor tagit från naturen. Se bara på kardborreband från kardborreväxten, ljudlösa nosen på snabbtåget i Japan från kungsfiskaren näbb, robotarm från snabeln på elefanten, kirurgiskt superlim från snigel och större nässelmottlarvens förmåga att snabbt rulla iväg. Här har vi alltså mångfald av skatter som kommer oss människor till nytta. Naturen hjälpar alltså oss med alla möjliga problem. Kan vi vara utan dess mångfald?

Källor:


H-T, Lin. Leisk, G,G. Trimmer, B. (2011). GoQBot: a caterpillar-inspired soft-bodied rolling robot. Bioinsparation & Biommetics.

Creation ministries som international. (2022). Caterpillar wheel. https://creation.com/caterpillar-wheel

Biomimicry institute. (2019). The Future of Innovation is Here: 8 Inventions from Nature’s Laboratory. https://biomimicry.org/the-future-of-innovation-is-here-8-inventions-from-natures-laboratory/


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60