Vanlig honungsskivling (Armillaria borealis) vecka 57










Jag praktiserar nu som lärare i Biologi på Norrlands största gymnasieskola. Men jag fick även hålla i en naturkunskapslektion (i torsdags) på Hedlundaparken. Där såg vi många honungsskivlingar och jag bestämde mig för att arta dom. 

Det finns flera arter honungsskivling och de kan vara kluriga att bestämma. Tog hjälp av min svampbok och en kunnig person i facebookgruppen Svamp-klapp. Trodde nämligen det var mörkfjällig honungsskivling - Armillaria ostoyae. Men den senare har som namnet låter, mörka distinkta fjäll på hatt och ring. Vanlig honungsskivling har mer blek eller orangebruna fjäll. Stammen är inte lika långsmal och har inte heller toner av gulgrön som hos sydlig honungsskivling- Armillaria mellea. Men med det sagt kan jag ändå inte vara helt hundra på att det är vanlig honungsskivling. 

Den här svampen såg jag på tallstubbar och rönnar i ett visst område av Hedlundadungen (ungefär 1 hektar). Den livnär sig alltså inte bara på dött organiskt material, utan också på levande rönnar. Vissa anser den ätbar om den tillagas och andra inte eftersom den kan ge magproblem (speciellt mörkfjällig honungsskivling). 

Veckans fundering:

En av världens största organismer är en individ av mörkfjällig honungsskivling i Oregon i USA. Den väger 7500 till 35 000 ton. Svampen breder ut sig över 777 hektar, där den tar kål på en hel del träd. Allra största delen av organismen utgörs av små svamptrådar (hyfer) i jorden och i de rötter och trädstammar som den angriper. Fruktkropparna (alltså svampen man ser) är bara för att kunna göra sexuell förökning (nya individer) och sprida sporerna långväga bort. Tänk om honungsskivlingen i Hedlundadungen är en individ, och om den är Umeå stads största organism, med en vikt på sisådär 10 till 45 ton? 

Källor:

Artfakta. Vanlig honungsskivling. https://artfakta.se/artinformation/taxa/armillaria-borealis-3033/detaljer

Facebook. Svamp-klapp. Inlägg 230917. https://www.facebook.com/groups/SVAMPKLAPP/permalink/7496893970338502/?app=fbl

Lässöe, T. & Petersen, J. H. (2019). Fungi of Temperate Europe. Volyme 1. 

Oregon Public Broadcasting. Oregon Humongous Fungus Sets Record As Largest Singel Living Organism on Earth. https://www.opb.org/television/programs/oregon-field-guide/article/oregon-humongous-fungus/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stor gräsmossa (Brachythecium rutabulum) vecka 38

Ögonfläckig nyckelpiga (Anatis ocellata) vecka 39

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76