Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60

 




I Konts naturreservat såg jag också dom här röda svamparna. Den lever på gräsmark och visats sig vara endofyt i svartkämpar (grobladsväxt). En endofyt lever i en växt utan att skada den. Annars verkar det som kunskapen om blodvaxskivlingens funktion är höljt i dunkel. I det här fallet verkar det inte växa några svartkämpar. Den kanske är endofyt på det gräs som växer på berget?  Svampen går att äta, men har inte något matvärde.

Veckans fundering: 

Många klimatrekord nu. Men denna var uppseendeväckande. Den uppmätta septembertemperaturen för 2023 var 1,75 grader högre än i september på förindustriell tid (1850-1900). Det är högre än den temperatur vi enligt parisavtalet helst ska hålla oss under, det vill säga 1,5 grader. Visserligen påverkar El Niño (återkommer med några års mellanrum), men temperaturavvikelserna höjs i takt med att våra utsläpp av växthusgaser ackumuleras i atmosfären. Kanske 1,5 graders målet är kört? 



Källor:

Lässöe, T. & Petersen, J. H. (2019). Fungi of Temperate Europe. Volyme 1.

Svenska Wikipedia. Blodvaxskivling. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Blodvaxskivling

Sveriges radio. Vetenskapsradions nyheter. Rekord: september var 1,75 grader varmare än förindustriell tid. https://sverigesradio.se/artikel/rekord-september-var-1-75-grader-varmare-an-forindustriell-tid

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76