Sotticka (Ischnoderma benzoinum) vecka 59

 






I lördags stack vi till Konts naturreservat vid havet. Att få ut familjen på det här viset är bland det bästa jag vet. När barn får vara ute i naturen, kommer dom vara mer benägen att vara där vid vuxen ålder. Hjärnan mår också bra av att röra sig och bevistas i naturen. Dessutom testas samarbetsförmågan och gynnar gemenskapen. Detta fick vi speciellt känna på när vi försökte göra upp eld. 

Så här ska naturlig skog se ut. Det fanns mycket lav och mossa. Utmärkande var att träden var fulla av manlav och skägglav. Träden var olika åldrar och det fanns både stående och liggande döda furor och granar. Detta gör att svampar, insekter och hackspettar får habitat att leva i. Dessutom skapas det utrymme för växter att fotosyntetisera i de gläntor som skapas. 

Sotticka finns främst på granar men också på al, björk, tall och ek. Dess sällsynta och rödlistade släkting sydlig sotticka finns bara i södra Sverige. 

Veckans fundering: 
Vi människor är ju så bra på att oroa och stressa oss i det samhälle vi lever i. Min dröm är därför att jag och familjen kommer ut så här nu och i framtiden. För vår hälsas skull, men också för att förstå ekosystemens betydelse för våra liv.

Källor:





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50