Porslinshyacint (Puschkina scilloides) vecka 64




Nu har det kommit snö (och regn) efter över en vecka kring noll grader. Det finns helt enkelt inte så mycket organismer att skåda vid den här årstiden. Därför tar jag nu under vintern i huvudsak arter från maj och framåt.

18:e maj gick jag och dottern förbi gläntan i skogen (Kläppen). Där fann vi den här vackra porslinshyacinten. Den är liksom hyacint en sparrisväxt. Däremot är porslinshyacint ensam i sitt släkte. Arten kommer ursprungligen från höglänta ängsmarker i Kaukasus, Turkiet, norra Irak och Libanon. Arten är döpt efter en Rysk greve vid namn Mussin-Pusckin. Arten klassificeras till att ha en stor eller potentiell stor ekologisk effekt i Sverige, men verkar än så länge inte vara på EU:s förteckning av invasiva växter. 

Folk verkar tro att gläntan i skogen är en avstjälpningsplats för trädgårdsavfall. Det var ju här jag i flera timmar under några dagar i augusti tog bort den invasiva arten jättebalsamin. Men i somras sattes det upp skyltar mot sådant otyg. 

Veckans fundering:
Diskuterade med en kollega om människans framtid. Hur länge till kommer vi leva som art? Vi har ju bara levt i 200 00 till 300 000 år, vilket är väldigt kort tid i jämförelse med andra hominider. Just nu har vi ju en exponentiell befolkningstillväxt och vi påverkar miljön runt om oss så pass mycket att vi både har en ekologisk kris och en klimatkris. Att sätta in åtgärder nu bäddar för en hållbar framtid. Men det ser snarare ut som att vi lever för stunden. Så kommer världspopulationen av människor nå en platå, eller kommer det bli en krasch? 

Källor:
Sveriges lantbruksuniversitet. Veckans växt v. 12 2011. https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/porslinshyacint.pdf

Artdatabanken. Klassificering av främmande arters effekter på biologisk mångfald i Sverige - ArtDatabankens risklista. https://www.artdatabanken.se/globalassets/ew/subw/artd/6-publikationer/29.-artdatabankens-risklista/rapport_klassifisering_av_frammande_arter2.pdf




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60