Sjuprickig nyckelpiga (Coccinella sempunctata) vecka 71

 







God jul! För precis ett halvår sedan (25:e juni) såg jag en sjuprickig nyckelpiga på vår bakgård och för omkring 2023 år sedan sägs det att Jungfru Maria födde Jesusbarnet. Vad ville jag säga om det? Jo dessa två varelser hänger ihop, för på medeltiden trodde människorna i Europa att de sju fläckarna på sjuprickig nyckelpiga representerade Jungfru Marias sju sorger. Och i Sverige har sjuprickig nyckelpiga förknippats med att vara Jungfru Marias medhjälpare, på grund av det heliga talet sju. Pigan hade hand om nycklarna till himmelriket och fick man hon på handen så skulle man släppa henne fri för att kunna bli insläppt genom himlens portar. 

Dagen innan, 24:e juni, såga jag och min dotter en sjuprickig nyckelpigelarv på utebordet (bild två och tre). Kanske var det en larv till nyckelpigan nämnt ovan? Båda är bladlusätare, där den vuxne och larven kan äta uppåt 40 respektive 25 bladlöss per dygn. 

På en (eller två?) prästkragar vi hade på bakgården, fanns det mycket bladlöss. Tänkte att nyckelpigorna kanske skulle äta upp dom, men det blev inget av det under hela sommaren. Förklaringen var att de försvarades av myror som de levde i ett mutualistisk förhållande (symbios) med (bild fyra). Bladlössen fick skydd och myrorna fick mat i form av honungsdagg från lössens bakändar. 

Veckans fundering 
Att odla med bekämpningsmedel är ju en effektiv metod men gynnar inte naturen direkt. Giftet förstör inte bara den arten som går på grödan, den dödar också andra levande organismer som kan ha reglerande funktioner för att hålla naturen i schack. Vi människors hälsa kan också bli lidande om vi får mycket gift i oss. Dessutom kan skadedjuret bilda resistens mot bekämpningsmedlet. Därför tycker jag att det är välkommet med att använda naturen självt, till exempel genom att använda nyckelpigor som är bladlössens naturliga fiender. 

Lukten av nyckelpigors fotspår skrämmer bladlöss. Genom att locka nyckelpigor till ett kornfält, studerar forskare på Svenska lantbruksuniversitet om bladlössen kan hållas borta. Förutom att skadedjuren blir uppätna, kanske lukten ytterligare förhindrar bladlössens angrepp på grödan. 

Det är sådan här forskning som jag tycker ekonomin ska sträva efter för att skydda våra grödor, istället för stora företags massproduktion av giftiga bekämpningsmedel, där vinsten tas ut på bekostnad av naturen. 


Källor


Sveriges radio. 2021-08-17. Lukten av nyckelpiga skrämmer bladlöss. https://sverigesradio.se/artikel/skramma-bladloss-med-lukten-av-nyckelpigor

Utbildningsradion play. 2019. Myran äter bladlusbajs. https://urplay.se/program/233098-vilda-djur-i-norden-myran-ater-bladlusbajs

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Blodvaxskivling (Hygrocybe coccinea) vecka 60