Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76


 

När jag rensade ogräs bland våra prästkragar, smultron- och jordgubbsplantor (10/7), fann jag den här smaragdgröna skalbaggen. Det är en vivel, vilket syns på det långa snytet med antennerna längst ut. Därför kallas den även för snytbagge.

Sidenglansvivel särskiljer sig från alla de andra glansvivlarna, men även de snarlika lövvivlarna, genom de stora tillplattade ögonen som framtill pekar inåt. Framhuvudet är också formad som en kon. Den gröna färgen på täckvingarna kan flagna av så att den underliggande mörka färgen kommer fram. 

Sidenglansvingar äter av löv och knoppar på träd och buskar. Äggen läggs på marken eller i springor och sprickor i barken och larven som kläcks äter av trädets/buskens rötter nere i marken. Larven övervintrar och förpuppas till våren. Den anlände i början av 1900-talet till USA, och kan i nordöstra delar av landet vålla problem bland prydnadsväxter, gatuträd och fruktgrödor. 

När jag i lördags kväll kollade upp arten på artfakta, såg jag att det endast var en observation i Västerbotten. När jag sedan såg namnet blev jag väldig förvånad. Det var nämligen Marielle på mitt jobb som hade noterat den på innergården sommaren 2022. Vad är oddsen för det!? Grattis för det första fyndet i Västerbotten! 

Veckans fundering:

Undrar vad den här krabaten gjorde i vår rabatt? Vi har ju inga träd eller buskar på det stället. Eller? Har för mig att jag tog bort en eller flera fröskott från bland annat björk. Med andra ord, kunde denna/dessa fröskott ha varit en värdplanta för silverglansviveln, till att äta av eller att lägga ägg på?

Källor:

Artfakta. Silverglansvivel - Polydrusus formosus. https://artfakta.se/artinformation/taxa/polydrusus-formosus-106285/detaljer

University of Massachusetts Amherst. Center for Agriculture, Food, and The Environment. Umass Extension Landscape, Nursery and Urban Forestry Program. Polydrusus spp. https://ag.umass.edu/landscape/publications-resources/insect-mite-guide/polydrusus-spp

BugGuide. Species Polydrusus formosus - Green Immigrant Green Weevil. https://bugguide.net/node/view/35040

Småkryp. Vivlar. http://www.entomologi.se/hexapoda/coleoptera/vivlar.html

Svenska Wikipedia. Vivlar. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Vivlar

Quelestcetanimal-lagalerie. Polydrusus-and-Phyllobius.  https://quelestcetanimal-lagalerie.com/wp-content/uploads/2018/11/Polydrusus-and-Phyllobius.pdf


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stor gräsmossa (Brachythecium rutabulum) vecka 38

Ögonfläckig nyckelpiga (Anatis ocellata) vecka 39