Stubbrostnavling (Xeromphalina campanella) vecka 82





Den fjärde augusti (2023), korsade jag och barnen den lilla skogen på väg till affären. Tyckte det var intressant med en ansamling gulbruna svampar som växte på förmultnande trä. 

Stubbrostnavling är varken giftig eller ätlig. Den liknar inte heller så mycket någon annan svamp, förutom arterna i det egna släktet: rostnavlingar. Kännetecken för släktet är att de har en ”navel” mitt på hatten, nedlöpande skivor (in mot foten), klockformade hattar (som unga) och att de har gulbruna tofsar (mycel) på basen av foten (syns ej på bilderna). Stubbrostnavling skiljer sig från de andra i släktet i Europa, genom att ha många fruktkroppar och att foten inte är lika lång. Annars verkar övergången från rödbrun vid fotens bas till gul längre upp, typiskt för den här arten. 

Stubbrostnavling är en nedbrytarsvamp (saprofyt) av döda barrträd och har en viktig funktion för att frigöra näring till levande organismer runt om. Det döda träet bidrar alltså genom stubbrostnavlingens nedbrytning, till att bland annat kväve och fosfor blir åtkomligt, framförallt för de tallar och blåbär som växer kring den här platsen. 

Veckans fundering:

Undrar hur länge det tar för den här lilla stubben med synlig rot att försvinna? Vore kul att lokalisera denna plats i framtiden igen. Låt säga om 5 eller 10 år? 

Källor:

Artfakta. Stubbrostnavling - Xeromphalina campanella. https://artfakta.se/artinformation/taxa/xeromphalina-campanella-6410/detaljer

Källor: Lässöe, T. & Petersen, J. H. (2019). Fungi of Temperate Europe. Volyme 1. 

Messiah University. Xeromphalina campanella. https://www.messiah.edu/Oakes/fungi_on_wood/gilled%20fungi/species%20pages/Xeromphalina%20campanella.htm

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50