Kal skogsmyra (Formica polyctena) vecka 87





Vid grusplan på Löftets gränd (240412) såg jag en stor ansamling skogsmyror (Formica rufa-gruppen) som arbetade frenetiskt. Förmodligen var stacken förstörd och de försökte laga den. Frågan var vilken art det var och det var inte det lättaste att urskönja. Fick därför med lupp försöka se om det fanns utstående hår på huvudets bakkant och mellankroppens framrygg.  Men det fanns knappt något väl synligt utstående hår (kanske en eller två små på huvudets bakkant) på flera av de större individer som jag undersökte. Så slutsatsen var att det måste vara kal skogsmyra. 

Dessa gynnare är bra på att bita med sin käkar, men håller man fast dem mellan fingerspetsarna känns det inte eftersom huden är tillräcklig tjock där. Skogsmyror tillhör bitmyrorna och de har ingen gadd, men en giftblåsa för utsöndring av myrsyra där bak. Genom att fler individer biter och utsöndrar myrsyra kan de tillsammans även skada och döda stora insekter. 

I Sverige är det bara 16 av 81 arter som bildar stackar och kal skogsmyra kan ha kring en miljon arbetare och några tusen drottningar i ett enda samhälle. Vingförsedda drottningar och hanar parar sig i maj till juni, ibland genom att svärma, men oftast sker det på stacken. De är allätare och ett samhälle kan bland annat äta sex miljoner insekter på ett år. 

Befruktade ägg blir antingen drottningar eller arbetare, emedan obefruktade ägg blir hanar. Det är drottningen som lägger ägg, men arbetare kan i vissa fall också lägga ägg eftersom de också är honor. Men de kan däremot inte befrukta äggen och därför bildas endast hanar ur dessa. 

Veckans fundering:
Skulle vara kul att om en månad eller så beskåda stacken för att se om det finns bevingade drottningar och hanar där. Kal skogsmyra parar sig nämligen tidigare än förväxlingsarterna röd skogsmyra och nordskogsmyra. 

Källor:





Douwes, Per. Sveriges myror.  Ent. Tidskr. I l6 (3):83-99. Uppsala, Swe- den 1995. ISSN 0013-88. https://www.sef.nu/download/entomologisk_tidskrift/et_1995/ET%201995%2083-99w.pdf

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Formicidae - myror. https://assets.artdatabanken.se/pdf/17651_2001175.pdf

Sveriges lantbruksuniversitet - Artdatabanken. 2012. Bestämningsnyckel till arter i släktet Formica. https://assets.artdatabanken.se/pdf/17680_1000489.pdf

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50