Puderlav (Cladonia cenotea) vecka 88





Det är mycket snö kvar i skogen, men inget problem när jag igår morse kunde vandra med lätthet på den frusna snön. Snön gör ju att det är svårt att hitta arter, men på tallarnas trädbaser i den lilla skogen här i Umedalen, såg jag flera arter av bägarlavar. 

Puderlav har verkligen puder över hela sig. Det är en nämligen strategi för laven att sprida sig. Egentligen är det små nystan som består av svamphyfer med inneslutna alger. Dessa kallas för soridier och släpps ut från sprickor i svampbarken (soral). Via vind, vatten och små djur, kan så laven sprida sig till andra ställen. 

Puderlav kännetecknas också av att kanterna på bägarna växer ut och får på så sätt ett grenigt utseende. Cenoteus betyder ihålig, vilket utmärker laven genom dess ihåliga och spruckna struktur. 

Veckans fundering:

Undrar varför bägarlavarna bildar en bägare (bägaren dock inte lika tydlig på denna art)? Är det för att samla in regnvatten och därmed få tillgång till näring?

Källor:

Artfakta. Puderlav - Cladonia cenotea. https://artfakta.se/taxa/228604/information

Facebookgruppen Mossor och Lavar. Inlägg 240421. https://m.facebook.com/story.php?id=109005895923241&story_fbid=2762918887198582

Moberg, R. Hultengren, S. 2016. Lavar en fältguide. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Vickerbackmätare (Scotopteryx chenopodiata) vecka 50