Jordgubbsöronvivel (Otiorhynchus ovatus) vecka 92
Igår tog jag jord och förna (vissna löv och gräs) med en handspade under vinbärsbusken, för att kanske se puppor av krusbärsmott. Det jag fann istället var tre typer av skalbaggar, nämligen knäppare, kornlöpare och öronvivel. Jordgubbsöronvivel som också kallas för liten jordgubbsöronvivel, kan äta smultronväxter, rhododendron och en hel del andra växter. Den vitaktiga och krumböjda larven med brun huvudsköld äter rötter. Den fullvuxna äter istället blad och kronblad och efterlämnar stora kugghjulsliknande märken.
Öronvivlar har liksom alla vivlar ett snyte, men som är av det kortare slaget. Namnet kommer sig av att antennerna ligger ann mot en skåra på snytet vilket liknar öron. De kan inte flyga eftersom täckvingarna är sammanvuxna. Men det mest spännande är att vissa arter, däribland jordgubbsöronvivel, har partenogenes. Det vill säga att honor lägger ägg utan befruktning och att larverna och de vuxna individerna har samma genetiska uppsättning som sina respektive mammor. Man har faktiskt inte ens funnit någon hane.
Veckans fundering:
På vår bakgård har jag nu hittat flera skadeinsekter. Krusbärsmotten har ätit av våra svarta vinbär, men de andra har vi inte märkt något av. Så jag vill påstå att jordgubbsöronviveln är en vanlig skalbagge i det ekosystem den hör hemma, men att den förvandlas till en skadeinsekt när den får chansen att bli många på de jordgubbsodlingar som är orsakade av oss människor. I ett naturligt ekosystem blir de inte så många och några blir mat åt bland annat nematoder (rundmaskar).
Källor:
Artfakta. Jordgubbsöronvivel - Otiorhynchus ovatus. https://artfakta.se/taxa/106258/information?source=2&skip=0
Småkryp. Liten jordgubbslronvivel - Otiorhynchus ovatus. http://www.entomologi.se/hexapoda/coleoptera/oeronvivlar_liten_jordgubbsoeronvivel_otiorhynchus_ovatus.html
Sveriges lantbruksuniversitet. Faktablad om växtskydd - trädgård. (2007). Öronvivlar. https://pub.epsilon.slu.se/17935/1/Pettersson_M_201027d.pdf
Kommentarer
Skicka en kommentar