Rapsfjäril (Pieris napi) vecka 94





Alltså, dessa vitfjärilar som aldrig tycks stanna så att man kan fota dem. Så var det iallafall för mig, när jag var ute bland åkrarna helgen innan denna. Men i fredags skedde det! Under fikat i fredags på blodcentralens innergård, satte sig en på en maskros för intag av nektar. Det verkar som att den var så fokuserad på maten att den inte stördes när jag närmade mig.

Trodde att det var en kålfjäril, men det var en rapsfjäril som är inom samma släkte. Kålfjärilar och rovfjärilar håller till mest i södra Sverige, men också längs Norrlandskusten, medan rapsfjärilar är utspridda över hela landet. Det som skiljer rapsfjärilen från de andra arterna inom släktet, är att den har grå- eller svartpudrade vingribbor (det som ser ut som ådror), speciellt på vingundersidorna. Rapsfjärilen är också något mindre än kålfjäril.

Den här individen är en hona, eftersom det går att skönja två utslitna fläckar på vardera framvinge. Detta är en äldre individ på grund av de utslitna mönstret, alltså att fjäll har lossnat. Denna rapsfjäril har utvecklats från en övervintrad puppa. Hon kan efter parning lägga ägg på korsblommiga växter, där larverna som kläcks äter av dessa innan de förpuppar sig och blir till nya fjärilar. De ny fjärilarna kan återigen göra denna cykel, men där pupporna övervintrar. I södra Sverige hinns det till och med en tredje cykel. 

Veckans fundering: 
Hur har denna rapsfjäril hamnat på Norrlands universitetssjukhus innergård? Den kanske med hjälp av vindar flugit över byggnaderna? Undrar om den har parat sig och kan lägga ägg på någon korsblommig växt här, till exempel penningört? 

Källor:

Artfakta. Rapsfjäril - Pieris napihttps://artfakta.se/taxa/201041/information

Birkedal, S. (2019). Dagfjärilar - en fältguide. Naturscentrum AB.

Chinery, M. (1988). Insekter i Europa. Bonniers.

Nordiska riksmuseet. Pieris napi (Linnaeus, 1758)http://www2.nrm.se/en/svenska_fjarilar/p/pieris_napi.html

Vilken art. Rapsfjäril Pieris napi - Kålfjäril Pieris brassicaehttps://www.vilkenart.se/Jamfora.aspx?Namn1=Pieris%20napi&Namn2=Pieris%20brassicae&Id2=2519

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84