Grön vårtbitare (Tettigonia viridissima) vecka 100




 

När jag klippte gräset kring svarta vinbärsbuskarna i Järna såg jag en stor vårtbitare, nog den största jag sett. Den var 5 - 6 cm och det berodde på att det var en hona med ett långt äggläggningsrör (vilket syns under bakre delarna av vingarna). Att det var en vårtbitare (eller syrsa) och ingen gräshoppa såg jag på de långa och tunna antennerna, gräshoppor har kortare antenner. Ett annat kännetecken är att honorna hos vårtbitare (och hos syrsor) har ett äggläggningsrör, vilket inte gräshoppor har. 

Det finns 11 arter vårtbitare i Sverige och grön vårtbitare är den vanligaste. Carl von Linné uppkallade just grön vårtbitares artepitet till viridissima ”den som äter vårtor” , när han på Gotland träffade folk som tog bort vårtor med den. De kan nämligen bitas ganska hårt. 

Vårtbitare, gräshoppor och syrsor tillhör insektsordningen hopprätvingar och kännetecknas av de långa bakbenen med de kraftiga låren som de kan hoppa med. Det är hanarna som oftast stridulerar, det vill säga spelar. Hos gräshoppor görs det oftast genom att låren på bakbenen gnids mot förtjocknader på täckvingarna (framvingarna). Hos vårtbitare och syrsor alstras ljudet istället när främre delarna av täckvingarna gnids mot varandra. 

Grön vårtbitare stridulerar under dagen och in på natten och det kan låta ganska högt när hanarna sitter högt upp i vegetationen: ”tz tz tz tz tz tz” eller ”zic zic zic zic”. 

Veckans fundering: 
Kanske vore det spännande att nästa gång hålla en vårtbitare och se om den biter mig och se hur hårt den gör det. 

Källor:

Artfakta. Grön vårtbitare - Tettigonia viridissimahttps://artfakta.se/taxa/200004/information

Artfakta. Hopprätvingar - Orthopterahttps://artfakta.se/taxa/3000176/information







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84