Öronmanet (Aurelia aurita) vecka 102

 







21:a juli stack vi till Stora Amundön för att bada. Ön ligger söder om Göteborg och vi råkade gå den sydliga delen som inte hade badstränder. Men där var det vacker natur och klippor ned mot havet. Vi fann också två maneter och en krabba, något vi inte sett uppe i Umeå. Så detta var ju en ny och häftig upplevelse för barnen. 

De två maneterna var öronmanet och går lätt att artbestämma genom de fyra tydligt rosa gonaderna. Det är dessa öronliknande bildningar som arten fått sitt namn av. Gonaderna är manetens könsorgan, men det går inte att se skillnad på hanar och honor. 

Kroppen liknar en klocka hos maneter och hos öronmanet är den ofärgad och genomskinlig. På undersidan sitter munnen omgiven av munarmar. På kanten av öronmanetens klocka sitter korta tentakler med nässelceller. Dessa syns inte på bilderna ovan, kanske har de nötts av? Nässelcellerna bedövar små kräftdjur och fiskyngel, som maneten har som föda. Till skillnad från brännmaneterna känns knappt öronmanetens gift. Öronmaneten intar också plankton som föda. 

Veckans fundering:
Det ska finnas öronmanet runt hela Sveriges kust, även kring Bottenviken. Men på Artportalen finns inget fynd vid Västerbottens och Norrbottens kust. Vem blir först att rapportera öronmanet här uppe?

Källor och vidare läsning: 

Animal Diversity Web. Aurelia aurita - Moon jellyfish. University of Michigan. https://animaldiversity.org/accounts/Aurelia_aurita/

Artfakta. Maneter - Scyphozoahttps://artfakta.se/taxa/4000007/information

Artfakta. Öronmanet - Aurelia auritahttps://artfakta.se/taxa/233745/information

Livet i havet. Öronmanethttps://www.havet.nu/livet/art/oronmanet


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84