Rimskivling (Cortinarius caperatus) vecka 106









 I lördags gick jag rent sonika ut i den lilla skog vi har här i Umedalen för att kanske upptäcka något nytt. Bland blåbärsris och mossa hittade jag en ganska stor svamp (cirka 12 centimeter hög). Det visade sig vara en god matsvamp som är vanlig i norra Sverige. 

Rimskivling kallas även för rynkad tofsskivling och tidigare tillhört släktet fränskivlingar (Rozites), men på senare tid förts till spindelskivlingar (Cortinarius). Den tydligaste karaktären som särskiljer rimskivling från de andra spindelskivlingarna är den vita ringen runt foten. På mycket unga svampar binder den vita ringen samman fot och hatt. 

Rimskivling har annars en vit beläggning på hatten som liknar rimfrost, något som det här exemplaret inte hade. Ett annat kännetecken för svampen och som antyds här, är ett vattrat mönster ovanför den vita ringen. Unga rimskivlingar har en rundad hatt och liknar lite champinjoner. Det är därför de kallas för mormors nattmössa i Finland. 

Rimskivling är en mykorrhizasvamp och är inte bunden till en specifik träd, men verkar föredra tall och bok. 

Eftersom jag inte är en van svampplockare smakade jag av (och spottade ut), läste i svampböcker och frågade kunniga (facebook).  Jag hittade en till rimskivling och tog hem båda och stekte dem. Svampen var mild och god. 

Veckans fundering:

Undrar varför inte de rimskivlingar jag hittade hade rimfrostliknande beläggning på hatten? Kan det varit för att det hade regnat eller försvinner beläggningen på äldre fruktkroppar? 

Källor:

Lässöe, T. & Petersen, J. H. (2019). Fungi of Temperate Europe. Volyme 1. Princeton.

Mossberg, B. Karström, M. Svampar i Sverige. Bonnier fakta.

Svampguiden. Rimskivling - Cortinarius caperatushttps://svampguiden.com/art/visa/rozites_caperatus

Sveriges lantbruksuniversitet. Artfakta - taxonomi. Rimskivling - Cortinarius caperatushttps://artfakta.se/taxa/5821/taxonomi

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84