Åkermynta (Mentha arvensis) vecka 109

 




Förrförra söndagen 8:e september var jag ute till stugan vid havet. Där röjde jag sly ner mot havet. En dröm jag har är att den här platsen ska omvandlas till en våtäng med många arter! Nu finns det mest vide, pors, tall, ljung och gråal, men också tranbär och blåbär. Orkidén fläcknycklar fanns här för två år sedan, så det finns potential! 

I en liten glänta mellan buskarna fanns dom här vackert violetta blommorna. Det var åkermynta som med sina utlöpare till dess rotstock brett ut sig. 

Myntor är  kransblommiga växter. Just åkermynta har blommorna som en krans vid bladvecken, och skiljer sig från vattenmynta som har dessa samlade på toppen av stjälken. Arten trivs i fuktig miljö som här vid Kammarviken. 

Bladen används till att göra olja, men också som krydda i maten. Åkermynta är dock inte lika stark i smaken som de odlade myntorna. Det kände jag när jag smakade av några blad. Myntor innehåller alkoholen mentol som är bakterie- och svampdödande. 

Veckans fundering: 

Kom på mig själva att jag nu bloggat flera arter i rad som går att äta. Kanske mitt artintresse har öppnat ögonen för matlagning, med tanke på att jag gjort svamppajer med svamp och kirskål. Mitt obefintliga matintresse har omvandlats till njutning på grund av en viss touch av svensk natur. Gick faktiskt ut och tog några blad av vår odlade mynta, det var inte dumt (dock är den ju inte från det vilda, men är ändå en smak av vad som finns där ute)!

Källor:

NatureGate. Åkermynta - Mentha arvensishttps://luontoportti.com/sv/t/425/akermynta

Skogsskafferiet. Myntahttps://www.skogsskafferiet.se/mynta/

Den virtuella floran. Vatenmynta - Mentha aquaticahttps://web.archive.org/web/20211202035901/http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/menth/mentaqu.html

Den virtuella floran. Åkermynta - Mentha arvensishttps://web.archive.org/web/20200207135641/http://linnaeus.nrm.se/flora/di/lamia/menth/mentarv.html

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Sidenglansvivel (Polydrusus formosus) vecka 76

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84