Islandslav (Cetraria islandica) vecka 111
Jag blev så glad när två av barnen följde med mig till Umedalens lilla skog. Det var inte länge, men de var helt med när vi kollade på olika svampar, mossa och lavar. Äldsta sonen hade till och med lärt sig i skolan om islandslav, men också hur kvast- och husmossa ser ut! Han berättade att vi kanske inte skulle funnits om vi inte ätit islandslav under nödår.
Islandslav är en av de vanligaste busklavarna som växer på marken och växer företrädelsevis på tallhedar och hällmark. Den är en viktig föda för renar och den bästa matlaven för människor. Den innehåller den stärkelseliknande ämnet lichenin och Westring i början av 1800-talet tyckte den skulle användas istället för det omtalade barkbrödet. Men den innehåller lavsyror som är bittra och kan irritera magtarmkanalen. För att få bort dessa ska man blötlägga, koka och torka ut laven. Ännu bättre är att använda lut eller aska som är basisk och därför kan neutralisera syrorna.
Laven har också använts som medicin mot bland annat hosta och lungsot. Den kan även användas för färgning och får då bruna toner.
Det var 1683 som Urban Hjärne vid den första hälsobrunnen i Medivi i Östergötland träffade en islänning som presenterade laven och därefter blev stormförtjust och åt den med god aptit.
Islandslav är väldigt variabel i färgen och skiftar mellan brun, olivgrön och grå. Den är lätt att känna igen på sina breda lober, till skillnad från renlavarnas tunna grenar.
Islandslav har vitaktiga andningsöppningar (pseudocypheller) på loberna (bild 2). Det som annars är speciellt med släktet Cetraria, är de stiftlika utskotten på kanterna. I dom sitter det nedsänkta förökningsorgan (pyknider) som släpper ut förökningskroppar (pyknokonidier) som till och med är mindre än de små sporer som svampar och lavar släpper ut för könlig förökning.
Veckans fundering:
Jag ska prova äta islandslav genom att blötlägga kvällen innan, sedan koka och torka den. Kanske jag använder natriumhydroxid (lut). Sedan tar jag laven i gröten. Det var ju i gröt och bröd man hade den en gång i tiden.
Källor:
Persson, P. In i vildmarken. Vildmarksskolan - lavar som medicin och mat. http://inivildmarken.se/vildmarksskolan-lavar-som-mat-och-medicin/
Laponia. Islandslav. https://laponia.nu/habitatskarta/islandslav/
Laponia. Iceland Moss. https://laponia.nu/en/habitatskarta/iceland-moss/
Moberg, R. Hultengren, S. 2016. Lavar en fältguide.
Naturhistoriska riksmuseet. Islandslav, Cetraria islandica. https://www.nrm.se/fakta-om-naturen/vaxter/lavar/islandslav-cetraria-islandica
Natursidan. Natursidans guide till lavar - luftens kvalitetsmätare. https://www.natursidan.se/nyheter/var-guide-till-lavar-luftens-kvalitetsmatare/
Sveriges lantbruksuniversitet. Artfakta. Islandslav - Cetraria islandica. https://artfakta.se/taxa/228548/information
Kommentarer
Skicka en kommentar