Motaggsvamp (Sarcodon squamosus) vecka 110

 





Igår morse strax efter solen gått upp, stack jag iväg i den 0-gradiga och friska morgonluften. Inga människor syntes till och jag styrde min kos ut över och förbi järnvägen till den otroligt talliga Kullaskogen. Bena var pigga och villiga att löpa grusväg, stig och djupa sandiga hästspår. Det är inte dumt att leva!

Stannade så till vid några rödbruna stensoppar, som jag gjort så många gånger tidigare, för att återigen upptäcka att dom var fullt med larvgångar och därigenom inte något att ta hem. Besviken över det fortsatte jag mot den fina naturen vid Kullaån. Men på stigen dit såg så plötsligt dom här häftiga svamparna med mörkbruna hattfjäll. Det var bara att ta upp artbestämningsappen i mobilen och svampboken från ryggsäcken för att ringa in arten. 

Vilken lyckoträff, motaggsvamp som den heter, var inte bara ätlig utan också rödlistad som nära hotad. Den lever i symbios (mykorrhiza) med tall, främst äldre tall. Motaggsvamp är ändå rätt vanlig men minskar för att den missgynnas av igenväxning och gödsling av öppna tallhedar. Den liknar fjällig taggsvamp som har har mera trattlika hattar och istället bildar mykorrhiza med gran. 

Jag tog hem svampen, stekte den och njöt av dess knapriga konsistens som tilltugg till lunchen. 

Veckans fundering:

Kullaskogens tallar är fläckvis i en och samma ålder, vilket luktar produktionsskog. Men tallhedar har blivit ovanligare i Sverige. Träindustrin låter tallhedar växa igen och granplanteringar ta över.

En tecken på att det finns en tanke på att bevara den här naturtypen är att jag inte sett något kalhygge i Kullaskogen. Ett kalhygge tar nämligen död på mykorrhizasvamparna när deras samarbetspartner försvinner. För att inte gran och annan vegetation ska ta över (och gödsla marken), verkar det som att det både sker röjning och renbete (vårvinter) mellan tallarna. 

Även om en sandtallskog som Kullaskogen till synes inte inhyser så många arter, mestadels ljung och lavar, är det en värdefull miljö för många tallberoende arter i en allt mer decimerad naturtyp.   

Källor:

Lässöe, T. & Petersen, J. H. (2019). Fungi of Temperate Europe. Volyme 2. Princeton.

Mossberg, B. Karström, M. Svampar i Sverige. Bonnier fakta.

Skogsstyrelsen. Sandtallskog med måttliga naturvärden. [PDF].  https://www.skogsstyrelsen.se/globalassets/mer-om-skog/hyggesfritt/faktablad-sandtallskog.pdf

Svampguiden. Motagsvamp - Sarcodon squamosus. https://svampguiden.com/art/visa/sarcodon_squamosus

Sveriges lantbruksuniversitet. Artfakta. Motaggsvamp - Sarcodon squamosushttps://artfakta.se/taxa/5966/information



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Svalört (Ficaria verna) vecka 141

Cypressfläta (Hypnum cupressiforme) vecka 124