Nickmossa (Pohlia nutans) vecka 119
Det finns fortfarande organismer att upptäcka på vår lilla tomt! Den 16:e november hittade jag nämligen en ganska stor tuva mossa under stuprännan till uteförrådet.
Nickmossa har fått sitt namn av att kapslarna pekar ut eller snett nedåt, de ”nickar”. Jag såg först inte några sporofyter med kapslar, men så såg jag en bunt späda sådana på in liten sidotuva (bild 1 och 2). Som syns pekar kapslarna rakt upp. Detta beror på att de är långt ifrån färdigutvecklade. Men till sommaren ska de börja ”nicka”, det vill jag se!
Eftersom jag inte kunde gå på kapslarna fick jag istället studera utseendet på bladen. De ska vara äggrunda, tillspetsade och bestå av tänder på den främre halvan av bladet (bild 3). Jag kunde därmed utesluta det svårbestämbara släktet Bryum som liknar nickmossa, genom att bladen på Bryum inte har tänder.
Veckans fundering:
Skulle vara spännande att se hur arterna (inklusive vår egen art) har det om 1000 år, vilket är en blinkning ur ett geologiskt perspektiv. Har vi människor då fortsatt med utrotningen av arter och att det sjätte massutdöendet blivit ett faktum, eller har vi lyckats leva så pass hållbart att utdöendetakten av arter åter blivit på en normal nivå? Eller har det blivit någonting mitt emellan?
Källor:
Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag.
SLU Artdatabanken (2024). Artfakta: nickmossa(Pohlia nutans). https://artfakta.se/taxa/233280[2024-11-25]
Kommentarer
Skicka en kommentar