Tallvitmossa (Sphagnum capillifolium) vecka 117
I lördags gick jag till en liten brant som jag verkligen gillade. Här fanns branta klippor, torrfuror, träd i olika åldrar, flera arter av mossor och lavar. Detta var i Järna nära min mor och barndomshem. Här är jag nu med barnen, bröder och brorsbarn.
Tallvitmossa kan växa i hällmarkstallskogar, det vill säga ungefär som på den här bergsbranten. Huvudena är sammanhållna och ser inte ut som femuddiga stjärnor. Färgen varierar beroende av ljusförhållanden, från att vara grön på mörkare platser till rödbrokig eller till och med helröd på solbelysta platser.
Tallvitmossa särskiljs från kantvitmossa och rubinvitmossa genom att grenbladen inte är i tydliga rader och att huvudet inte har en antydan till att vara femuppdelad. Kantvitmossa har också tre istället för två utstående grenar per knippe (båda har också en nedstående gren). Rubinvitmossans grenar syns genom bladen om man håller den mot ljuset.
Veckans fundering:
Nu är Trump vald till USAs president. En person som gör allt för pengar. Jag som värderar ekosystemen som fundamentala för vår och alla andra arters framtid, undrar om vi någonsin får mänskliga ledare som styr oss ut från klimatkris och förlusten av biologiska mångfald.
Källor:
Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag.
Sveriges lantbruksuniversitet. Artfakta. Tallvitmossa - Sphagnum capillifolium. https://artfakta.se/taxa/2876/information
Sveriges lantbruksuniversitet. Nyckel till arterna i släktet vitmossor Sphagnum. [PDF]. https://assets.artdatabanken.se/pdf/47324_1004718.pdf
Kommentarer
Skicka en kommentar