Skogspraktmossa (Plagiomnium affine) vecka 125






Att arta är verkligen en upptäcktsresa och förundran över vad som finns runt omkring oss, ja till och med runt husknuten. I det här fallet var det runt bodsknuten i Järna. Här bakom boden hade vi höns när jag var liten och det var ju lite kul att grannens höns förra tisdagen var och pickade just på den platsen (se videon). 

Som vanligt nuförtiden öppnar sig en ny värld på en plats jag varit på många gånger. Hade ingen aning om att det bakom boden växte en matta av skogspraktmossa. Det är en mossa med stora blad. Den är störningsgynnad och växer sporadiskt på till exempel åkrar. Men här bakom boden har den kunnat levt ostört och fått breda ut sig i lagom fuktad miljö i skyddet av de lövträd som växer där. 

Skogspraktmossa har brett ovala blad med tydliga tänder runt hela bladkanten. Ett annat skiljetecken från andra praktmossor är att bladen är långt och smalt nedlöpande mot stammen. De vanligaste skotten är fertila och är krypande (bild 1), medan de fertila skotten är upprätta. Skogspraktmossa är skildkönad, vilket innebär att fertila skott antingen har hon- eller hanorgan. Hos skogspraktmossa är hanskott (bild 2) vanliga och det fanns många av dem i den mattan av mossa jag studerade. Dom är blomlika och det mörka är själva hanorganet. Det är där spermatozoider bildas för befruktning av ägget i honskottens honorgan. Efter befruktning växer det upp en sporofyt med en sporkapsel för spridning av sporer. Det är dock ovanligt med sporkapslar hos skogspraktmossa.

Veckans fundering:
Ekosystemen och arterna är fundamentala för oss. Vi har dock avskärmat oss alltmer från dem. Hur ska vi återknyta denna relation? Jag har ju läst biologi för många år sedan och på senare år har intresset för arter växt. Därför vill jag synliggöra dessa arter, för att på så sätt kanske väcka intresse för dem. 

Men det är ju vansinnigt hur mycket vi tar av naturen och inte ger tillbaka. I en relation giver och tar man i ett ömsesidigt utbyte. Det som sker nu är så sjukt destruktivt för alla inblandade parter. Hur ska vi få tillbaka intresset av att ge tillbaka till naturen? Kanske synliggöra mer de arter som är extra viktiga för oss? 

Källor:

Hallingbäck, T. (2016). Mossor - en fältguide. Naturcentrum AB bokförlag. 

SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: skogspraktmossa (Plagiomnium affine). https://artfakta.se/taxa/2378 [2025-01-06]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Monstera (Monstera deliciosa) vecka 84

Öronmanet (Aurelia aurita) vecka 102