Leptopterna ferrugata vecka 135




Hemmavid på gräset kruståtel som jag undersökte den andra juli (se vecka 99), såg jag den här ängsskinnbaggen. Arten verkar inte ha något svenskt namn. Leptopterna ferrugata suger i sig näring från gräsets blad och ax med hjälp av en sugsnabel, vilket den fäller in under kroppen när den inte används (bild 2). Sugsnabeln används annars för intag av föda genom att sticka/skruva in den i växter. Det finns två kanaler i sugsnabeln, en med saliv som sprutas in i växtvävnad och en som suger upp flytande växtnäring. 

Liksom bladlöss och bärfisar, tillhör ängsskinnbaggar ordningen halvvingar med ofullständig förvandling; det vill säga att de bildar ägg och larv men ingen puppa. Larven växer sig successivt upp till en vuxen individ genom att ömsa skinn. 

Den här individen är en hona eftersom vingarna oftast är små hos det könet; hanar har istället vingar som täcker hela kroppen. 

Veckans fundering:

Det är först när vi är på väg att förlora något som vi märker hur mycket vi kommer sakna det. Men om vi inte känner någon, då blir det ingen saknad. Tänk på alla arter vi inte känner till, de kommer vi förmodligen inte sakna när de försvinner. Jag tycker att vi borde knyta många fler band med de arter som finns runt omkring oss. Det är kanske på så sätt vi på riktigt kan göra något åt naturkrisen.

Källor:

Brittish bugs. (2025). Leptopterna ferrugata. https://www.britishbugs.org.uk/heteroptera/Miridae/leptopterna_ferrugata.html [2025-03-16]

Sandhall, Å. Ossiannilsson, F. (1985). Skinnbaggar, bladlöss och andra småinsekter. Interpublishing Stockholm. 

SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: Leptopterna ferrugata. https://artfakta.se/taxa/226254 [2025-03-16]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Rödnarv (Spergularia rubra) vecka 98

Öronmanet (Aurelia aurita) vecka 102