Mörk kärrblomfluga (Helophilus affinis) vecka 137
Mörk kärrblomfluga är lätt att artbestämma i fält. Främst på grund av de gulgrå puderstrimmorna på ryggskölden, de gula parfläckarna på bakkroppen, svart ansiktsstrimma, gulbruna framfötter och att den inre tredjedelen av de bakre skenbenen är gula.
Larven av mörk kärrblomfluga är inte riktigt undersökt. Men kallas för råttsvanslarv och förmodligen lever den av förruttnat material i diverse vattensammlingar. Den långa ”svansen” är egentligen ett andningsrör som den för upp till vattenytan för intag av syre.
Veckans fundering:
Jag fastnade för vad egentligen den här individen åt för något. Tänkte först utan att reflektera, att det var nektar. Men arterna inom krassesläktet har sitt nektarium i en lång pip, en så kallad nektarsporre. Den är nog svår för en fluga att komma åt, eftersom nektarn då sitter så långt in i blomman.
Det såg istället ut som denna individ med hjälp av mundelarna intog pollen från ståndarknappar. Därför lär denna varit en hona. Honor behöver proteinrikt pollen för att lägga ägg. Hanar intar istället nektar som är lättåtkomligt på framförallt flockblommiga och korgblommiga växter. Därför lär indiankrasse med sin nektarsporre inte passa särskilt bra för blomflugehanar.
Källor:
SLU Artdatabanken (år?). Familj Syrphidae – blomflugor. [PDF]. https://assets.artdatabanken.se/pdf/67_2001327.pdf
SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: kärrblomflugor(Helophilus). https://artfakta.se/taxa/1000359[2025-03-30]
Engelska Wikipedia (2025). Nectar spur. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nectar_spur
Kommentarer
Skicka en kommentar