Strandkrypa (Lysimachia maritima) vecka 133
Samma dag som jag såg vitkantat sprötfly, gick jag och dottern ner till havet. Längst ut var det stenigt och sandigt; en perfekt miljö för den lilla växten strandkrypa. Skotten är upprätta med köttiga blad och blommor i bladvecken. Det som är speciellt med strandkrypa, är att den saknar kronblad. De rosa bladen är faktiskt foderblad. Vanligtvis är foderblad gröna och omger blomman för skydd i knoppstadiet, för att sedan fungera som stöd vid blomning.
När det gäller det krypande växtsättet så är det själva jordstammen som växer så. Från den växer det utlöpare som får knoppar. Lagom till sommaren har knopparna bildat upprätta skott som går att se i stort sett längs alla Sveriges kuster, däribland kammarviken söder om Umeå.
Det är fjärde arten i lysingsläktet Lysimachia som jag bloggar om. De andra var skogsstjärna, penningblad och praktlysing. 2011 ändrades taxonomin för strandkrypa och flyttades då från släktet strandkrypor Glaux till lysingsläktet Lysimachia, samtidigt som Lysimachia flyttades från ardisiafamiljen Myrsinaceae till vivefamiljen Primulaceae. Hur lika växterna ser ut morfologiskt stämmer inte alltid med hur släktskapet ser ut i det evolutionära släktträdet.
Veckans fundering:
Ekosystemen och arterna är ju fundamentala för våra liv, men vi har idag inte speciellt bra kontakt med dem. Lite av det togs upp i boken Rävbacken (en intressant bok om återskapande av en 2 hektar backe från tät skog till artrik ängsmark) som jag nyligen har läst. Emil V. Nilsson beskrev i möte med Torbjörn Ebenhard (forskningsledare på centrum för biologisk mångfald SLU), vad han sa. Nämligen, att vi i den ”utvecklade” delen av världen inte har lika stor insikt som andra länder där människor står i närmare förbindelse med naturen. Vi köper mat på ICA och ser inte de negativa effekter människan har på ekosystemen och hur viktiga arterna är för vår försörjning och välbefinnande.
Källor:
Emil V. Nilsson. Rävbacken (2024). Natur & Kultur.
NaturGate (2025). Strandkrypa - Lysimachia maritima. https://luontoportti.com/sv/t/1147/strandkrypa
SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: lysingar(Lysimachia). https://artfakta.se/taxa/1005567[2025-03-03]
SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: strandkrypa(Lysimachia maritima). https://artfakta.se/taxa/222844 [2025-03-03]
Kommentarer
Skicka en kommentar