Sångsvan (Cygnus cygnus) vecka 139
Igår tidigt på morgonen sprang jag 18 km och då bland annat genom Bölesholmarna. Där fanns det en del fåglar, både i lövskogen och i vattnet. Det som pockade på min uppmärksamhet mest, var en grupp magnefika sångsvanar. Dessa, löpningen och morgonljuset gjorde min dag.
Sångsvan är Finlands nationalfågel!
Sångsvan särskiljer sig från knölsvan genom avsaknaden av knöl och att den har gul näbb med svart ytterdel. Mindre sångsvan har svartare näbb (inte lika lång gul kil). Vingslagen hos sångsvan är nästan ljudlös och de ger ifrån sig upprepande trumpetande ljud.. Från att varit kring 20 par i början av 1900-talet, har de nu blivit flera tusen par. De häckar framförallt i norra delarna av landet och övervintrar i södra Sverige, Danmark och Nordsjön.
Många sångsvanar som flyttar ses bland annat rasta i Umedeltat och dessa vid Bölesholmarna har kanske varit där.
Veckans fundering:
Jag kanske blev lite ivrig, när jag ville fota dem. Jag gick ut från skogen och ut på isen mot vattnet. Svanarna började sakta simma iväg och till slut var det en av dem som upprepade ett ljudligt varnings-/orosläte. Hade räckte med att fota från skogen eftersom mobilbilderna inte blev mycket bättre. Nästa gång ska jag försöka lyssna in mer, även om jag gjorde det till en viss del nu.
Källor:
NatureGate (2025). Sångsvan. https://luontoportti.com/sv/t/619/sangsvan
SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: sångsvan(Cygnus cygnus). https://artfakta.se/taxa/100045[2025-04-14]
Kommentarer
Skicka en kommentar