Knärot (Goodyera repens) vecka 142
Igår gjorde något som jag länge tänkt på: jag inventerade en avverkningsanmäld skog med höga naturvärden! Vi var ett gäng på fyra som åkte till platsen några mil utanför Umeå. Där fanns några fynd av orkidén knärot sen tidigare och några andra rödlistade arter, bland annat tretåig hackspett.
Det tog inte lång tid för en erfaren i gänget att hitta ullticka. Den är brun och växer tätt utmed stammen under lågor (döda träd som ligger ner) av gran. En liten bit in i skogen hittade samma person över 20 plantor av knärot och alla blev väldigt glada. Resten av förmiddagen hittade vi mer och mer knärot. De fanns på över 30 ställen i hela den avverkningsanmälda skogen och många fyndplatser hade flera hundra plantor.
Knärot är en orkidé med grunt förgrenade jordstammar. Bladen bildar en en basal bladrosett. Det som är speciellt med knärot, är att bladnerverna bildar ett nätmönster (tydligare på bild 2). Blommorna är små och vita och blommar juli till augusti.
Vi fann dock sorgligt nog inte spår efter tretåig hackspett. Däremot såg vi stora hack på många döda träd efter spillkråka (bild 2) och avföring efter tjäder. En i gänget såg till och med en tjäder!
Veckans fundering:
Detta uppdrag känns så viktigt. Det finns inte alls mycket skog med höga naturvärden (urskog och naturskog) kvar i Sverige. Arter som tretåig hackspett, spillkråka, ullticka, vedticka, knärot och många fler arter får det helt enkelt svårt att klara sig. Bland annat på grund av att de få fragment som finns kvar, ofta befinner sig så långt ifrån varandra, vilket gör att den genetiska mångfalden utarmas. Detta eftersom nya gener från andra populationer får svårt att förflytta sig mellan områdena. En störning eller förändring kan därför slå ut arten. Är det däremot en rik genetisk variation inom en art, finns större möjlighet för anpassning vid förändring.
Källor:
SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: knärot(Goodyera repens). https://artfakta.se/taxa/220787[2025-05-04]
SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: spillkråka(Dryocopus martius). https://artfakta.se/taxa/100049 [2025-05-05]
SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: ullticka(Phellinidium ferrugineofuscum). https://artfakta.se/taxa/1202 [2025-05-05]
Kommentarer
Skicka en kommentar