Blåbärslundmätare (Jodis putata) vecka 148





På söndag kväll fick jag för mig att springa två mil i skogen. Det var inte dumt val, eftersom det var riktigt härligt att svischa fram genom stigarna när det fortfarande var ljust, till och med vid tjugotvåtiden. 

Vid Hampstjärnsstugan stannade jag för en paus och där fann jag små ljusa fjärilar som fladdrade runt ovanför blåbärsrisen. Den första jag siktade in på flög runt utan att stanna under en mycket lång tid. Den försvann och jag siktade istället in på en ny. Den satte sig ner efter en stund, men märkte av när jag närmade mig, antagligen på grund av vibrationer i mark och blåbärsris. Den var dock still vid några tillfällen så att jag kunde filma. Då kunde jag se att den faktiskt var ljusgrön och inte vit. Alla de 10-11 arter inom underfamiljen lundmätare i Sverige är ljusgröna när dom kläcks, men bleknar av sol och väta.

Fjärilslarverna inom familjen mätare ”mäter” sig fram. Dom saknar tre par bukfötter. De använder resterande bukfötter och analfötter för att hålla fast bakre delen av kroppen på underlaget. Samtidigt sträcker de upp och framåt främre delen av kroppen. När sedan bröstfötterna fäster vid underlaget, drar den bakkroppen med bukfötter framåt så att mitten av larvens kropp sticker upp. Sen börjar den om. 

Blåbärslundmätare flyger maj till början av juli och finns  större delen av landet. Den lever där det finns blåbär, skvattram och odon, eftersom larven äter dess växtdelar. Jag såg många små fladdrande vita små fjärilar, som troligen var denna art, när jag löpte genom skogen. De övervintrar i puppstadiet.

Blåbärslundmätare skiljer sig från vitgrön lundmätare genom att ha tandade tvärlinjer istället för svagt vågformiga.

Veckans fundering:

Vore kul att se andra lundmätare, de är så vackra med sin ljusgröna färg.

Källor: 

Elmquist H, Liljeberg G, Top-Jensen M, Fibiger M. (2011). Sveriges fjärilar - En fälthandbok över Sveriges samtliga dag- och nattfjärilar. Bugbook Publishing. 

SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: blåbärslundmätare (Jodis putata). https://artfakta.se/taxa/215639 [2025-06-19]

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Svalört (Ficaria verna) vecka 141

Cypressfläta (Hypnum cupressiforme) vecka 124