Kamglansknäppare (Ctenicera pectinicornis) vecka 149





I onsdags efter jobbet var jag sugen på arter. Mellan Västerslätt och Tvärån fanns en bred remsa av gräs, smörblommor och massor av hundkäx. Här fanns det många insekter, varav en stor skalbagge. Såg genast att det var en knäppare, genom den avlånga och tillplattade strukturen. Den här var större än de bronsknäppare jag sett hemmavid. 

Kamglansknäppare bär även namnet kamhornad knäppare. Det är hanen som har ordentligt kamlika antenner. Den jag hittade var istället en hona med sågtandade antenner. Arten finns i större delen av landet (utom mot fjälltrakterna) och är väldigt lik nordglansknäppare. Den senare är dock lite smalare, mindre och har inte lika framträdande kam (hane) och sågtandade antenner (hona). Den har också bara påträffats på gränsen till Finland.

Det knäppa beteendet tål att upprepas (beskrivet för bronsknäppare vecka 67): ”Knäppare har en fiffig teknik när de hamnat på rygg, för att komma på rätt köl igen. De har nämligen en mekanism som liknar en musfälla. När ”spärren” lossar hörs ett knäpp och skalbaggen flyger utan styrsel högt upp i luften och kan på så sätt hamna på rätt sida igen. Den mekanismen kan man finna på undersidan mellan fram- och mittenbenen.”

Larven som även kallas rotmask, livnär sig på rötter, rotfrukter och multnande trä.

Veckans fundering:

Men vad är det den här kamglansknäpparen äter? Vuxna individer av knäppare äter vanligtvis pollen och nektar, men på andra bilden och filmen ser det ut som att hon äter delar av hundkäxblomman. Vid närmare syn är det faktiskt en ståndare. Pollen hos växter kommer ju från ståndare. Så inte dumt att smaska i sig en sådan proteinrik källa, speciellt om hon ska producera ägg för framtida avkommor. 


Källor:

NatureSpot. (2025). Ctenicera pectinicornishttps://www.naturespot.org/species/ctenicera-pectinicornis

SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: kamglansknäppare (Ctenicera pectinicornis). https://artfakta.se/taxa/105167 [2025-06-28]

SLU Artdatabanken (2025). Artfakta: nordglansknäppare (Ctenicera cuprea). https://artfakta.se/taxa/100762 [2025-06-28]

Småkryp (2025). Kamhornad knäppare - Ctenicera pectinicornis. http://www.entomologi.se/hexapoda/coleoptera/kamhornad_knaeppare_ctenicera_pectinicornis.html

Småkryp (2025). Knäppare - Elateridaehttp://www.entomologi.se/hexapoda/coleoptera/knaeppare.html

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kartfjäril (Araschnia levana) vecka 104

Svalört (Ficaria verna) vecka 141

Cypressfläta (Hypnum cupressiforme) vecka 124